Ecologisch innoveren met een camion occasion

De pandemie heeft veel bedrijven in de problemen gebracht. Zo werden weinig contracten meer aangegaan en doken de verkopen van producten, behalve wc-papier, keihard omlaag. De pandemie verplichte bedrijven om te innoveren en te investeren in nieuwe manieren van distributie. De natuur heeft van de pandemie geprofiteerd omdat opeens niemand meer de weg op ging en fabrieken soms zelfs stillagen. Wij hebben allemaal wel de foto’s uit India gezien. Zo zag je dat na een aantal weken de smog volledig was verdwenen uit de stad. Lokale bedrijven hebben veel geïnvesteerd in bijvoorbeeld een camion occasion. Dit stelde hun namelijk instaat om hun producten bij jou aan je deur te brengen. Dat klinkt nog niet heel ecologisch, maar als je er over nadenkt is dit een hele goede innovatie.

 

Weg met de middel-man

Het kost veel meer brandstof om eerst een product naar een groothandel in Amsterdam te krijgen om vervolgens weer verplaatst te worden naar een woning in Groningen. Bedrijven maken gebruik van groothandelaren om hun producten gemakkelijk te kunnen verkopen aan particulieren. Een supermarkt is hier een goed voorbeeld van. Maar doordat veel bedrijven tijdelijk moesten sluiten hebben bedrijven geïnvesteerd in een camion occasion. Deze vrachtwagens stelde bedrijven namelijk instaat om zelf producten te kunnen vervoeren. Wellicht had de lokale kledingwinkel voldoende aan een mooi nieuwe bakfiets, maar mijn lokale plantenpotten bedrijf heeft moeten investeren in een camion occasion. Zeker in onzekere tijdens kan dat best spannend zijn. Maar ik weet voor vele dat deze investeringen het meer dan waard zijn geweest. Allereerst zijn vele een stuk onafhankelijker geworden van de tussenpersoon. Daarnaast kunnen ze ook een betere prijs aanbieden omdat de tussenpersoon altijd een klein marge pakt. Ecologisch gezien heeft dit ook voordelen. Door direct van de leverancier te kopen hoeft het product niet eerst naar een groothandel in Amsterdam te worden gebracht voordat het weer terug wordt verzonden naar jouw huis in Leiden.

 

Groene innovaties zitten ook in de kleine details

Natuurlijk zijn dit soort ontwikkelingen kleine stapjes, maar ook deze kleine stappen zijn heel belangrijk. In een perfecte wereld kocht iedereen een volledig elektrische camion occasion. Maar omdat nu zo veel bedrijven in staat zijn om producten direct te kunnen leveren aan haar klanten worden veel minder kilometers afgelegd. Eén bedrijf zal niet het verschil maken, maar niet alleen Nederlandse bedrijven zijn geraakt door de pandemie. Bedrijven waren geforceerd om te innoveren, en deze geforceerde innovatie heeft ons land weer een klein stukje groener gemaakt. Zo heeft elk nadeel ook een voordeel.

Geef een antwoord