Een weekendje helemaal los gaan

Iedereen moet het eens hebben gedaan. Voluit genieten van je weekend! Even niet denken aan de berg werk op je bureau, die lastige inventarisatie die je op maandag moet inleveren of die aardappelen die moeten worden gerooid. Werken is belangrijk natuurlijk, maar je kunt niet altijd aan het werk zijn. In het weekend ben je vrij om te genieten en om jouw eigen ding te doen. Wat dat dan ook is. Of je nu houdt van vissen op een rustig plekje, of in een afgeladen club staat te dansen op de muziek. Het is jouw keuze! Voetbal kijken met een glas bier of wijn, wiet roken met je beste vriend, een LSD trip of met een pilletje de hele nacht doorgaan. Je hoeft je even geen zorgen te maken over al die verantwoordelijkheden die je hebt. Rekeningen betalen, stofzuigen, de vriezer ontdooien. Al die dingen komen wel weer, wanneer je maandag weer die verantwoordelijke persoon bent die je altijd moet zijn.

Verantwoordelijkheid nemen

Het nemen van verantwoordelijkheid hoort bij het dagelijks leven. Maar wanneer je alleen nog bezig kunt zijn met het nemen van je verantwoordelijkheid, werken en piekeren over alles, wordt je niet gelukkig. Soms moet je de teugels laten vieren. Soms is het nodig om de controle even los te laten. Een burn out is immers niet wenselijk, dus ontspanning is net zo belangrijk als het poetsen van je tanden. Een glas whisky drinken, een lijn cocaïne snuiven of een avondje genieten van paddestoelen mag daar best eens bij horen. Die controle pak je gewoon weer terug, wanneer de wekker gaat op maandagochtend. Even je tanden poetsen, douchen, aankleden, ontbijten en weer aan de slag. Maar wat gebeurt er wanneer je de controle niet meer terug kunt pakken?

Je dag niet hebben

Ook dat gebeurt nu en dan. Je bent niet altijd op je sterkst. Soms heb je je dag niet, of moet je mentaal herstellen van een vervelende gebeurtenis. Je verliest je favoriete huisdier aan een auto ongeluk, raakt je baan kwijt of hebt ruzie met je partner. Je beste vriend bedriegt je, één van je ouders bezwijkt aan een vreselijke ziekte of je stoot keihard je kleine teen tegen de deurpost. Wanneer je zelfmedelijden hebt, of met je gedachten ergens anders zit, is het moeilijk om die zeer belangrijke controle weer op te pakken. Je verantwoordelijkheid nemen is dan lastig. Juist op deze momenten is het zeer belangrijk om je te realiseren dat het leven door gaat.

Stoppen met drugs

Verlies jezelf niet in het gebruiken van drugs of alcohol. Verantwoordelijkheden zijn belangrijk en je moet wel voor jezelf blijven zorgen. Zorg dat je het verschil blijft zien tussen het dagelijks leven en ontspanning. Ben je de controle kwijtgeraakt en wil je stoppen met drugs gebruiken? Vraag tijdig om hulp. Stoppen met drugs is veel moeilijker wanneer je er alleen voor staat. Maar je staat er niet alleen voor! Er zijn professionele mensen met veel ervaring die begrijpen wat jij doormaakt. Deze mensen kunnen jou helpen te stoppen met drugs gebruiken. En dat is niets om je voor te schamen!

Geef een antwoord