Feiten en fabels over kattenvoer 

Kattenvoer. Het lijkt zo simpel, maar dat is het zeker niet. U zal misschien wel denken, een beetje brokjes in de ochtend en vervolgens natvoer in de avond, zo lastig is het toch niet? Maar er zit meer achter dan je denkt. Om een kleine indicatie te geven van hoe belangrijk kattenvoer is, bespreken we hier een paar feiten en fabels over kattenvoer.

Is rauw vlees beter dan voer uit blik?

Door veel mensen wordt er gedacht dat rauw vlees beter is dan voer uit blik, maar dat blijkt niet waar te zijn. Het probleem bij rauw vlees is dat uw kat niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die de kat nodig heeft. Uw kat elke dag een stukje kip geven is niet voldoende voor de kat. Je kan dit vergelijken met als u elke dag kip als avondeten eet, u kunt vast voorstellen dat u dan niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit geldt hetzelfde voor een kat. Uw kat eet dan elke dag hetzelfde en dit is niet divers genoeg.
 

Hoeven katten nauwelijks water te drinken?  

Dit klopt, een kat hoeft van nature bijna geen water te drinken. Bij het avondeten krijgen katten natvoer en in dit natvoer zit genoeg vocht voor een kat. Hierdoor hoeven ze op dat moment geen extra water te drinken. Echter hebben ze in de ochtend wel een beetje water nodig, aangezien er geen vocht zit in de brokjes. 

Is het droogvoer het beste voer? 

Een heel kort antwoord, nee. Droogvoer is niet het beste voor uw kat. Brokjes zijn minder goed dan voer uit een blik of rauw voer. Dit heeft verschillende redenen. Zo kan uw kat bijvoorbeeld lichamelijke problemen oplopen door altijd brokken te eten. De fabel dat droogvoer het beste voer is, is met deze informatie dus ontkracht. 

Is melk verwennerij? 

U hebt het vast wel een keer gezien, katten die drinken uit een bakje melk. Hierdoor denken veel mensen dat het goed is om melk te geven aan katten. Maar dit is ook een fabel. Katten kunnen lactose juist niet verteren, dus als u melk geeft aan een kat, dan krijgt de kat al snel diarree. Water blijft het beste voor katten. 

 

U hoort en ziet veel dingen over kattenvoer, maar een belangrijke les is dat u niet alles moet geloven wat u hoort van anderen. Blijf altijd logisch nadenken en voorkom dat uw kat de verkeerde voeding krijgt door een fabel die iemand de wereld heeft ingeholpen.

Geef een antwoord