Veel mensen vinden het heerlijk om de komende maanden tijd in hun tuintje door te brengen. De eerste zonnige lentedagen hebben ervoor gezorgd dat velen weer flink aan de slag zijn gegaan met het opknappen van hun tuin. Heb jij je buren dit al zien doen, maar ben jij nog moed aan het verzamelen om te beginnen? Lees dan deze handige blogpost! Hierin word je geholpen met het opknappen van je gazon, zodat deze weer helemaal klaar is voor de zomer!
Stap één…
Tijdens de herfst en winterperiode heeft je gazon het flink te verduren gehad. Vaak is dit ook terug te zien aan je gazon. Deze kan vol zitten met mos en vilt. Ook is het gras vaak dof van kleur en soms zelfs geel. Tijd om in actie te komen dus! Stap één is het verwijderen van mos en vilt. Dit kun je doen met een speciale verticuteerhark of je huurt hiervoor een verticuteermachine. Aangezien verticuteren regelmatig gedaan moet worden, is het ook een idee om een eigen machine aan te schaffen.
Stap twee, drie en vier
Stap twee is het bezaaien van kale plekken met graszaad. Zo kunnen de kale plekken na het verwijderen van het mos weer herstellen. Het is belangrijk om dit te doen wanneer de temperatuur al meerdere dagen boven de 10 graden Celsius ligt. Ook moet je de grasmat goed vochtig houden zodat het zaad gemakkelijk kan ontkiemen. Graszaad bestellen kan gemakkelijk online. Hier verkopen ze allerlei artikelen voor je gazon!
Stap drie is het strooien van kalk. Dit kun je meerdere keren per jaar doen. Kalk zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen. Hierna kun je tijdens stap vier de grasmat bemesten met organische meststoffen. Gazon meststoffen kopen kan ook weer gemakkelijk online! Deze stimuleren de bodemstructuur en het bodemleven. Zo kan de grasmat weer lekker groeien en sterk worden!
Stap vijf, zes en zeven
Stap vijf is het regelmatig maaien van je gras. Dit is niet alleen mooi voor het oog, maar ook nodig voor het gezond houden van je grasmat. Maaisel kun je het beste laten liggen. Het is tevens belangrijk dat je grasmaaier in goede staat is en beschikt over scherpe messen. Daarom is het slim om deze af en toe na te laten kijken door een specialist.
Vervolgens is het nodig om tijdens stap zes je grasmat voor een tweede keer te bemesten. Zo kan deze pas echt groen worden in de zomerperiode. Bovendien overleeft hij zo de winter beter. Eventueel kun je een stap zeven toevoegen en je grasmat afstrooien voordat de winterperiode begint.